Őstörténeti nap a Premiben

Március 27-én, délelőtt, a 7-10. évfolyam részére, honfoglalás kori történelmi napot szerveztünk. Kb. 180 önként jelentkező diák ismerkedhetett meg a korabeli magyarok hétköznapi, nomád életével, fegyvereivel, nyelvével, szokásaival, stb. Két helyszínen folytak a programok.

A Fényi Ottó teremben dr. Szöllősy Gábor, a Mezőgazdasági Múzeum múzeológusa tartott előadást, a honfoglaló magyarok mezőgazdaságáról. Bepillantást nyerhettünk általában a nomád népekre, így a magyarokra is jellemző életkörülményekről, az ezt alakító földrajzi és éghajlati viszonyokról, állattartó és földművelő szokásaikról. Sok érdekességet tudhattunk meg az általuk termelt gabonafajtáktól és a tenyésztett állatfajtáktól kezdve, a sajt készítés körülmények alakította módjain keresztül, egészen a magyar kutyafajtákig. Mindezt tudományos alapossággal bemutatva.

Az erdei tornacsarnokban az első órában jurtát állítottunk a jurta készítőjének, Szöllősy Antal úrnak az irányításával. A következő három órában a diákok úgy érezhették magukat a jurtába lépve, mintha időkapun léptek volna át. Odabent Tóni bácsit látva és hallgatva, gyorsan röpült az idő. A gyerekek honfoglalás korabeli íjakkal jeleskedve megmutatták, hogy méltó utódaik eleinknek.

Köszönjük a közreműködést a meghívott előadókon kívül Brassay Ágnes tanárnőnek, Lencsés Barna tanár úrnak, valamint a jurta építésben, bontásban, és az íjásztatásban segítő 10.a-s és 8.a-s fiúknak:

Almási Bencének, Csontos Attilának, Hídvégi Lászlónak, Lakatos Árminnak,  Tresó Mátyásnak, Wisznovszky Tamásnak, Korzenszky Bencének és Wisznovszky Adriánnak.

 

A szervezők:

Szabóné Kozma Györgyi és Bobok Endréné