Főoldal » Információk » Hírek » A premontrei örökség

A premontrei örökség

Imádság köré rendeződő élet - felelősségteljes időbeosztás - egészséges és hiteles tevékenységű közösség - emberek szolgálata: Krisztus szolgálata - só, kovász és világosság a világ számára - elkötelezettségben rejlő alkalmasság.

A premontrei szerzetesrend 2021-ben ünnepli fennállásának 900 éves évfordulóját. Magyarországon már az alapító, Szent Norbert életében jelen voltak a premontreiek, sorsuk az ország történelmével összefonódott.

Mit csinálnak ma, a 21. században a rend tagjai? Kicsodák ők? Szerzetesek, papok és nővérek, akiknek ünnepélyes közösségi imádság, lelkipásztorkodás, tanítás és szegénygondozás jelöli meg életüket.

Három éven át tartó munka lezárultának eredményeképpen készült el A premontrei örökség című, egész estés dokumentumfilmünk, mely megrendítő valóságában ábrázolja a rend közösségét, csendes és alázatos munkáját társadalmunk mindennapjaiban.

A Csornai Premontrei Prépostság, a Gödöllői Premontrei Apátság, a Váradhegyfoki Premontrei Prépostság és a Premontrei Női Kanonokrend tagjai, ők, szám szerint negyvenen alkotják a Magyar Premontrei Cirkáriát. Budapest, Csorna, Gödöllő, Keszthely, Nagykökényes, Nagyvárad, Szombathely, Türje, Zsámbék és több más kisebb település mondhatja magáénak rendházaikat, templomaikat, iskoláikat, szociális intézményeiket.

"Ad omne opus bonum parati – Minden jó ügyre készen!”

A premontrei rendi hivatás: Isten műve bennük; személyes döntésük életük Istennek való átadásában; az igazgyöngy megtalálása; mély istenkapcsolatuk jele; a norberti karizma megjelenése; a feltámadt Krisztus öröme.

A liturgikus imádság: szerzetesi életük legfontosabb része a zsolozsma és a szentmise; a hit, a remény és a szeretet begyűjtése és átadása; az Isten imádása; biztos gyökér és otthon egy állandóan változó világban.

“Contemplata vivere et aliis tradere – Imádságból élni és azt másoknak átadni.”

A premontrei tanítás és nevelés: az imádság jelenléte az iskola falai között; missziós feladatok és a hitélet lehetőségeinek tárháza; színvonalas oktatás; magas szintű elvárások; megszólíthatóság és emberközelség; a társadalom és a családok mellé állás.

A szegények felé fordulás: érzékenység a közösségek problémáira; napközis gyermekek, iskolás fiatalok, rászoruló felnőttek és kiszolgáltatott idősek segítése; az élet hajótörötteinek gondozása.

A premontrei örökség című filmünk ezen értékeknek ad testet és bemutatja, hogy a rend tagjai hogyan valósítják meg ezeket az eszméket a mindennapokban. Stábunk három éven keresztül követte a közösségek életét, betekintést nyert a leghétköznapibb és legünnepibb alkalmaiba, így az eddiginél teljesebb képet kaphatunk a premontreiek országunkban betöltött szerepéről.

Érdekesség és szerencsés egybeesés, hogy filmünket pont a hivatások vasárnapján (húsvét negyedik vasárnapján) mutathatjuk be a közönségnek. Bár mindig és mindenben preferáljuk a személyes kapcsolatokat és a közönségtalálkozókat, a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel ettől a hagyománytól - a nyilvános vetítéstől - most eltérünk. Bízunk abban, hogy a közreadott film értékes gyümölcsöket terem; otthonainkban, családi környezetben, nyugalomban való megtekintése új ajtókat nyit Istenre és a világra, s közelebb hozza az immár 900 éves premontrei rendet a 21. századi emberhez.

MIKOR

- 2020. május 3. vasárnap 20.00

LINKEK
- trailer: 
https://vimeo.com/408852558 

- elsődleges YT közvetítési elem: 
https://youtu.be/sdmZKy0mS8I 

- közös FB event: 
https://www.facebook.com/events/1160791837602831/

 

 

Hírek
2024.04.22.
Népviselet napja 2024

Április 24-én, szerdán a népviselet napját ünnepeltük az iskolában. Számos tanár és diák viseletben, vagy egy jelzésértékű viseletelemet magára öltve jött iskolába ezen a napon.

2024.04.17.
,,Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok.”
2024.04.17.
Premontrei jótékonysági művészetek estjeTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár