Elhunyt Vancsó Imréné, Jutka néni, iskolánk volt tanára, igazgatóhelyettese

Vancsó Imréné 1935-ben született Gödöllőn. Édesanyja zongoraművész és zenetanár volt, de a család anyai ága egészen az üknagyapáig bezárólag pedagógus volt: tanár, tanító, zenetanár. Apai ágon szintén több generációban mérnökök találhatók a családban. A középiskoláit a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban, majd annak államosítása után a Corvin Mátyás Gimnáziumban végző diák először a Műegyetemre került vegyészmérnök hallgatónak, majd az első tanév kitűnő eredménnyel történő elvégzése után, a szívéhez még közelebb álló pályára tért, az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakára.

Kiváló minősítésű diplomáját 1957-ben kapta meg, majd szülővárosában, Gödöllőn tanított több mint 60 esztendőt. Az 1957-es kinevezésétől kezdve, az 1990-es nyugdíjba vonulása után is egészen 1997-ig a Török Ignác Gimnázium tanára volt, eközben 1992-ben újraindult a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium. A premontrei rend akkori vezetőjével, Fényi Ottó atyával – Vancsó Imréné régi kedves tanárával együtt – szervezték meg az újraindult iskolát. Ottó atya a rend részéről az iskola anyagi alapjainak megteremtését, Jutka néni a pedagógiai munka megszervezését kapta feladatul, ő szervezte az első tantestület. Ezt a rengeteg munkával járó feladatot mindig önzetlenül végezte, soha nem nézve, hogy van-e érte köszönet, hála vagy elismerés. Tette ezt mindvégig igazgatóhelyettesként 1992-től 2001-ig, kicsit a háttérben maradva, az ügyet nézve, mindig az értéket szolgálva az értéktelenséggel szemben. Ezért a példaértékű önfeláldozó munkáért kapta meg 1997-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szent Gellért Érdemérmét.

A Török Ignác Gimnáziumban töltött 49 éve és a Premontrei Gimnázium 24 éve alatt számos kitűnő tanulmányi versenyeredményt elérő diákja volt. Kiváló szakmai munkájának elismeréseként vehette át 1990-ban a Kiváló Pedagógus, 1992-ben a Bolyai Társulat Beke Manó díját. 2006-ban az Ericsson-díjjal jutalmazták a matematika tantárgy kimagasló szintű oktatásáért és népszerűsítéséért.

A Premontrei Gimnáziumban 14 évig – 9 éven át tartó igazgatóhelyettesség mellett – a matematika-fizika munkaközösség vezetője volt. Rendszeresen szervezett a város általános és középiskolai matematika tanárainak szakmai összejöveteleket. Iskolánk volt a házigazdája 2004-ben a katolikus iskolák fizikaversenye, a Károly Ireneusz Fizikaverseny országos döntőjének, amelynek ő volt a főszervezője. Gödöllő város képviselő-testülete a városban végzett több évtizedes kimagasló szakmai és példaértékű nevelő munkája elismeréséül 1999-ben a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díjat adományozta.

Egy tanár munkájának egyik legjobb fokmérője, hogy hányan követik példáját. Tanítványai közül nagyon sokan az ő hatására mentek tanárnak. Csak a matematika-fizika szakosok száma több mint 20, nem szólva a sok száz mérnökről, orvosról, közgazdászról, akiknek sikeres felvételijéhez az általa tanított matematika vagy fizika tantárgy kellett.

Jutka néninek több évtizedes pedagógiai munkája során több ezer tanítványa volt Gödöllőről és a környékből.  2018-ig foglalkozott iskolánkban tehetséggondozással, versenyfelkészítéssel.

Igazi vezetője, iránymutatója tudott lenni az induló gimnáziumnak, egy olyan főnök, akit nemcsak a szükséges határozottság és dinamika jellemzett, hanem egyfajta mély tapintat, alázat, figyelmesség, igazi keresztényi szeretet a gyerekek és a kollégái iránt is. 

Lelki üdvéért 2020. január 10-én 18 órakor Piusz atya gyászmisét mutat be a Fácán sori templomban.
Temetése 2020. január 11-én 11 órakor lesz a Gödöllői Városi Temetőben.

A 2020. január 6-i vízkereszti iskolamisét Imre atya Jutka néni lelki üdvéért ajánlja fel.

 

 

 

Hírek
2024.04.22.
Népviselet napja 2024

Április 24-én, szerdán a népviselet napját ünnepeltük az iskolában. Számos tanár és diák viseletben, vagy egy jelzésértékű viseletelemet magára öltve jött iskolába ezen a napon.

2024.04.17.
,,Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok.”
2024.04.17.
Premontrei jótékonysági művészetek estjeTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár