Szent Ágoston a 84. zsoltárról

A nagy nyugati egyházatya és püspök zsoltármagyarázatáról Ullmann Péter Ágoston O.Praem. tartott hétindító elmélkedést.

Bizonyára emlékeztek, hogy tavaly szeptemberben megígértem, hogy ebben a tanévben Szt. Ágoston Atyánk tanításaiból adok szemelvényeket a hétindítóban. Ma rendhagyó módon egy zsoltármagyarázat bevezető sorait olvasom fel nektek. Ágoston hatalmas műve az Enarrationes in Psalmos című zsoltárkommentár. Ebben a könyvben a 84. zsoltárról szóló beszéd bevezetőjében Ágoston az általatok is jól ismert versről beszél:

Urunk, mutasd meg nekünk, irgalmasságodat,
és add meg nekünk az üdvösséget!

Jól figyeljünk a szellemes, szójátékokat használó magyarázatra! Ágoston mintegy játszik a latin salus szóval, amely egyszerre jelent üdvösséget és egészséget is.

„Kértük a mi Urunkat, Istenünket, hogy mutassa meg nekünk az ő irgalmasságát, és üdvösségét adja meg nekünk. Ezek a zsoltárversek mintegy jövendölésként írattak le, és később, midőn elérkezett az ideje, valóban megmutatta az Úr az Irgalmasságát (magát Jézus Krisztust) a népeknek, és megadta nekik az ő üdvösségét (= „egészséget”!). Ő ugyan megmutatta, de sokan nem akartak meggyógyulni (= üdvözülni!), nehogy meglássák, hogy mit mutat. Ő maga gyógyítja a szívek szemeit, azért, hogy Őt magát lássuk. Ezért amikor azt mondják, hogy mutasd meg nekünk irgalmasságodat, hozzáteszi a sok vak miatt, akik azt mondják: „hogyan fogunk látni, amikor megmutatja?” – tehát ezek számára hozzáteszi: és add megbnekünk az üdvösséget (=egészséget!). Amikor ugyanis megadja az ő üdvösségét, meggyógyít, hogy látni tudjuk, amit megmutat. Az orvos úgy gyógyít, hogy fényt mutat azoknak, akiknek meggyógyította a szemét. És más a fény, amit mutat, és más az orvos, aki gyógyítja azoknak a szemét, akiknek a fényt mutatja, és ez a fény nem ő maga. – Nem így a mi Urunk, Istenünk: Ő az orvos, aki meggyógyít, hogy láthassunk; és ő maga a Fény, akit láthatunk. – Mindazonáltal, az idő szűkössége miatt röviden és figyelmesen fussunk végig az egész zsoltáron, amennyire képesek vagyunk rá, és ahogy megadja nekünk az Úr!” Kedves hallgatóim, ezt most természetesen nem tesszük!

Bevallom, hogy az ad aktualitást a felolvasott mondatoknak, hogy holnap megyek szemműtétre, mert egy műanyaglencsét
ültetnek be a bal szemembe. Továbbá iskolánk kedves munkatársa, Teri néni is elszenvedett néhány hete egy szemoperációt, és vár a következő beavatkozásra is. Ezért kérem, hogy imádkozzunk ma a szembetegekért és a szemorvosokért!

Kérjük az Urat, hogy testi és lelki értelemben egyaránt mutasson FÉNYT nekünk, azaz adjon egészséget és adja meg
mindnyájunknak az örök üdvösséget!

(Ullmann Péter O.Praem.)

 

Hírek
2024.04.17.
,,Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok.”

A kötelező, 50 órás közösségi szolgálat elvégzésére iskolánk számos lehetőséget biztosít a gimnazista tanulók számára. Az alábbiakban Nagy Kristóf, 9. c osztályos tanuló tanulságos gondolatait és tapasztalatait közöljük a közösségi munkáról.

2024.04.17.
Premontrei jótékonysági művészetek estje
2024.04.07.
Áldott húsvéti ünnepeket!Tovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár