Szent Norbert-domborművet avattak iskolánk aulájában

2019. november 11-én reggel avatták fel Orbán Előd szobrászművész alkotását. A leleplezést követően Takácsné Elek Borbála igazgató asszony majd Balogh P. Piusz apát úr osztotta meg gondolatait. A rövid ünnepséget a dombormű megszentelése zárta. Énekszóval közreműködött a Premi Cantores (művészeti vezető: Kocsis Csaba).

Az ünnepségen elhangzott beszédekből Takácsné Elek Borbála bevezető gondolatait bocsájtjuk közre, mely magában foglalja Orbán Előd vallomását is domborművéről: 

„Történelmi pillanat ez a mai, az iskola és a rend történetében, hiszen utoljára a régi épületben helyeztek el ilyen volumenű műalkotásokat. Sok-sok évnek kellett eltelni azóta, de azt hiszem, sikerült újra olyan értéket adni a gyerekeknek, tanároknak, szülőknek, híveknek, az ide látogatóknak, ami méltó a rendhez, az iskolához, ami hűen jelképezi az értékrendjét. A rend korábban olyan nagy szobrászokat alkalmazott, mint Stróbl Alajos, vagy a második világháború előtti híres mesterek, mert fontos volt számára az érték, a minőség és ezt szerették volna szemmel látható formában is megadni az embereknek, a gyerekeknek, hogy a mindennapjaik során mindig velük legyenek, ezek az alkotások. Ma is így gondolkodunk, mert ezek a műalkotások nem fölösleges dolgok, hiszen ma különösen szükségünk van ilyen jelképekre, olyanokra, amelyek a tanítás és tanulás eszmeiségét jelképezik!

Az előttünk álló dombormű Orbán Előd szobrászművész alkotása. Orbán Előd 2009-ben végzett szobrászként a képzőművészeti egyetemen, sok köztéri szobor alkotója. Most, hogy lelepleztük e műalkotást, mindenki figyelme erre fókuszál. Ez az a figyelem, amelyet mindenki elsajátíthat az iskolában, az oktatásban, minden tanár ezt segíti megtanulni, ez alapja mindennek és a mai rohanó világban ezt felejtjük el leginkább. Szerintem ez a dombormű ha csak egy pillanatra is, de erre emlékeztet minket tanárokat és a gyerekeket is! Még ha a rohanó napi ritmusunk ezzel szemben próbál sodorni, akkor is ott ez a dombormű és egy pillanatra figyelünk e gondolatra, Szent Norbert tanítására: Szemlélődve élni és ezáltal másokat éltetni!”

A művész úr a következőképpen vall alkotásáról:

„A domborműnél fontos szempont volt, hogy Szent Norbert alakját közel hozzam a diákokhoz, vagyis az ő világukba illesztve jelenjen meg, ugyanakkor jelentést is hordozzon. Az ábrázoló jellegen túl mai korszerű kivágásokkal igyekeztem, izgalmassá tenni a kompozíciót. A padsor nézőpontjából láthatjuk az osztályt, ahol a jelen tipikus tárgyainak elhelyezésével aktualizálni és életszerűvé próbáltam tenni a munkát.
Tanárként Szent Norbert alakja jelenik meg, amit felfoghatunk allegorikusan vagy, hogy az iskola jelenkori tanárai még mindig az ő szellemiségében tanítanak. A domborműv tartalma így tulajdonképpen pont az a szelíd, átszellemült és tiszta lelkület, ami aktív tettekkel párosul és az iskolába lépve, annak falai között szinte azonnal, érzékelhető. Domborművemmel ezt a mentalitást próbáltam megragadni, és bízom benne, hogy a mű idővel hozzájárulhat a hely áhítatának emeléséhez.”

 

 

Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár