Főoldal » Információk/hírek » Hírek » Szent Norbert-nap

Szent Norbert-nap

Közösségünk 2019. június 6-án iskolánk névadójára, Szent Norbertre, a Premontrei Rend alapítójára emlékezett.

Az ünnepi műsor legelején Lukács G. Imre O.Praem. celebrált szentmisét. A szentbeszéd során elhangoztak Jos Wouters generális apát köszöntő szavai, amelyeket rendi testvéreinek szánt Szent Norbert ünnepe alkalmából.

A szentmisét követően a "Szent Norbert nyomában" c. csapatverseny döntőjének győztes prezentációit hallgathatta meg a nagyérdemű. A rend és az iskola a Premontrei Rend fennállásának közelgő 900. évfordulója alkalmából hirdette meg a versenyt, amely két fordulóból állt: az elsőben Szent Norbert idejéből való, korhűnek tűnő újságot kellett összeállítaniuk a négyfős csapatoknak, majd a továbbjutóknak egy 10 perces előadás keretein belül kellett olyan helyszíneket bemutatniuk, ahol Szent Norbert élt vagy megfordult.  A győztes csapatoknak lehetőségük nyílik egy kirándulással egybekötött zarándoklaton részt venniük Szent Norbert életének meghatározó helyszínein, a németoroszági Xantenben és a hollandiai Gennep városában. Az utazás költségének egy részét a 2019-es Premontrei Bál bevétele fedezi, amit ezúton is hálásan köszönünk mindenkinek, aki kicsit is hozzájárult a kirándulás megvalósulásához.

A hat legjobb csapat:

 1. Quadruplex Foedus Wisznovszkyorum, csapattagok: Wisznovszky Ildikó, Wisznovszky Adrián, Wisznovszky Tamás, Czumbel Bence
 2. Xanten harangjai, csapattagok: Vaszil Borbála, Papp Panna Abigél, Papp Ágoston, Leskó Emese
 3. Episcoccus, csapattagok: Kőműves Márton, Hidvégi Zsombor, Bartos Márton, László Örs
 4. Szent Norbert tanoncai, csapattagok: Giczi Gyöngyi, Szakács Rita, Zengő Zsófia, Tusor Sára
 5. Villámcsapások, csapattagok: Horváth Lilla, Szilágyi Zselyke, Révész Orsolya, Kerepeszki Csenge
 6. Premontrei Főnemesek, csapattagok: Kiss Katalin, Kolozsi Dominika, Kupcsik Anna, Bors Lili

A prezentációkat követően komolyzenei koncertet adtak a zeneiskola növendékei. 

 1. Mozart: Esz-dúr trió I. tételét előadta Berkó Dániel klarinéton, Csuja Gellért brácsán és Zichy Anna Boglárka zongorán. Felkészítette őket: Törpényi Sándor tanár úr.
 2. Jean-Philippe Rameau: Rigaudon c. darabját előadta Wisznovszky Ildikó hegedűn. Felkészítette: Nagyné Kánya Andrea tanárnő. Zongorán kísért Szalai Gergő tanár úr.
 3. Ligeti György: a három magyar lakodalmas tánc c. darabját előadta Kőröshegyi Csenge és Zichy Anna Boglárka zongorán. Felkészítő tanáruk: Törpényi Sándor.
 4. A következő részben két darabot hallhattunk: W. Popptól a Spanyol táncot, és Mozarttól az Allegrot. Előadták: Hőgyes Réka fuvola, Szalai Sarola furulya. Felkészítő tanáruk Orbán-Katona Ágnes Ariadné. Zongorán kísér: Szalai Gergő tanár úr.
 5. Franz Schubert: Moment musical – a la Hongroise op. 94 nr. 3. című darabját előadta: Kőműves Mária és Kristóf Kata hegedűn, Csuja Gellért brácsán és Kertész Mátyás csellón. Felkészítőik: Lázárné Nagy Andrea és Gál Tamás (F. Chopin Zeneiskola).
 6. Anonymus: Praeambulum c. darabját Papp Ágoston adta elő orgonán. Felkészítője: Varga László tanár úr
 7. A következő részben három darabot hallottunk, mégpedig Hajdu András: Stilbruchját, Couperin – Le Coucou és legvégül szintén Hajdu Andrástól a Spacet.  Előadták: Papp Ágoston, Balázs Vilmos és Weeber Évi zongorán. Felkészítő tanáruk: Szalai Gergő
 8. Luigi Boccherini: Menüett  című darabját előadta Kőműves Mária és Kristóf Kata hegedűn, Csuja Gellért brácsán és Kertész Mátyás csellón. Felkészítőik: Lázárné Nagy Andrea és Gál Tamás (F. Chopin Zeneiskola).

A hangverseny után fergeteges néptáncbemutatót tartottak az ötödikes és hatodikas növendékek Szengyel István tanár úr vezetésével.

 

A Szent Norbert-nap záró  műsorszáma a Küszöb zenekar meglepetés-előadása volt. Szabó T. Anna Fényben c. versét saját megzenésítésükben adták elő a diákok, majd megszólaltatták az Aurevoir zenekar Délibáb című dalát is. Utóbbinak olyan nagy sikere volt, hogy újrázniuk kellett a zenészeknek.

A zenekar tagjai név szerint:

­       Kristóf Kata, Szőke Csaba, Annus Dániel, Vilhelm Tamás, Kőműves Márton, Hidvégi Zsombor, Hidvégi László

A műsoron konferált: Fehér Judit.

Képek: Réger Ádám

Jubileum 900
2019.04.16.
Premontrei tudós tanárokra emlékeztek Szombathelyen

Ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” elnevezésű diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban 2019. április 10-én.

2019.02.23.
Énekek Szent Norbert és Szent László tiszteletére
2019.02.14.
900 év 900 kilométerTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár