Főoldal » Információk » Hírek » Népviselet napja 2024

Szent György napján, április 24-én ünnepeltük iskolánkban a népviselet napjátEz alkalomból sok tanárunk és diákunk öltött fel népviseletet, vagy annak egy-egy darabját, így élővé téve múltunkat, népi kultúránkat. Erre a különleges napra számos programmal készültünk.

Az első és második órában rendhagyó művészeti órán vehetett részt az 5. b, 6. a, 7. a és 7. b osztály. Hévízgyörkről érkezett hozzánk három idős asszony: Gergely Tiborné Mariska néni, Kovács Miklósné Böske néni és Tóth Gáborné Juci néni. Az asszonyok születésüktől fogva a mai napig csak népviseletben járnak. Nagy lelkesedéssel mutatták be régi idők ruhadarabjait, ízes palóc tájszólással meséltek fiatalkorukról és egy-egy kedves népdalukat is elénekelték a diákoknak. Hálásan köszönjük, hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel, ezúton is jó egészséget kívánunk nekik! 

Az aulában egész nap különböző tájegységek viseleteit csodálhattuk meg, a felsőbb éves diákoknak köszönhetően hajfonást szerveztünk, lehetőség nyílt fényképezkedésre, kvízfeladatok megoldására és egy a magyar néprajzi tájakat bemutató rajzkiállítás megtekintésére is. A harmadik óra utáni szünetben néhány viselet meg is elevenedett a színpadon: moldvai, kalotaszegi, somogyi, Alsó-Galga menti és Felső-Galga menti szlovák viseletet láthattak a gyerekek. A beöltözött és a kvízen jól teljesítő diákokat csokoládéval jutalmaztuk.


Köszönjük Benderné Jelinek Eszter, Vargyas Ildikó és Volter Domonkos szervező tanároknak ezt a napot, valamint mindenkinek, aki büszkén öltözött egy-egy múltunkat idéző ruhadarabba!


 

 

 

 

Hírek
2024.05.01.
Premontrei Jótékonysági Művészetek Estje

A Premontrei Jótékonysági Művészetek Estje április 26-án került megrendezésre az iskolánk B épületében.

2024.05.01.
Májusi litániák az iskolában
2024.04.28.
Rendelkezés az adó 1%-árólTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár