Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

A premontreiek gödöllői letelepedésének és iskolaalapításának 100. és a gimnázium újraindulásának 30. évfordulója alkalmából közel egy évvel ezelőtt meghirdetett jubileumi év fontos állomásához érkezett: 2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitottuk a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

A megnyitót hosszú előkészítő munka előzte meg: a Gödöllői Premontrei Apátság, a Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Királyi Kastély együttműködésében valósult meg. A kiállítás létrejötte sok ember hosszú és alapos munkájának, szervezésének köszönhető. Köszönjük mindenkinek, aki kisebb vagy nagyobb mértékben, de hozzájárult a közös sikerhez. Külön szeretnénk kiemelni Kara Anna, a Gödöllői Premontrei Apátság levéltárosa és Dr. Czeglédi Noémi munkáját, akik hetek-hónapok (sőt évek) óta éjt nappallá téve lázasan dolgoztak a kiállítás koncepciójának kidolgozásában, és aprólékos megvalósításában.
 
A megnyitóra a kastély lovardájában került sor, több mint kétszáz vendég részvételével. Örömünkre szolgált, hogy velünk ünnepelt többek között Varga Lajos váci segédpüspök atya; Vécsey László országgyűlési képviselő úr; a városvezetés tagjai; továbbá a premontrei atyák, nővérek, testvérek; gödöllői és környékbeli intézmények vezetői; szakmai szervezetek képviselői; számos paptestvér; a premontrei egyházközség tagjai; valamint gimnáziumunk tanárai, tanulói és szüleik.
 
A megnyitó elején a Premontrei Iskolaközpont diákjaiból és tanáraiból álló kórus, a Premi Cantores műsorát hallhattuk. Ebben középkori egyházi énekek illetve gregorián darabok csendültek fel. Trombitán közreműködött Botrágyi Károly, zongorán kísért Farkas Domonkos, vezényelt Kocsis Csaba.
 
Ezután rövid megnyitóbeszédek következtek. Balogh Piusz gödöllői apát a régi gimnázium első igazgatójának, Stuhlmann Patriknak gondolatait idézte fel és vonatkoztatta a jelenre. Gémesi György, Gödöllő polgármestere a város és a premontrei rend és iskola kapcsolatáról beszélt. Ujváry Tamás három rendező gödöllői intézmény összefogását emelte ki és méltatta a kiállítást. Végül Czeglédi Noémi, a kiállítás egyik kurátora tartotta meg szakmai köszöntőjét.
 
A műsor után a jelenlevők megtekinthették a kiállítást, illetve egy szerény állófogadás keretében lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre is.
 
A kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyában ingyenesen látogatható június 23-ig!
 
Szöveg: Szakmány Csaba
 
Forrás: Gödöllői Premontrei Apátság Facebook oldala

 

Hírek
2024.06.14.
Határtalanul 7. a - Erdély

A 7.a osztály hat napot töltött el Erdélyben, május 21-26 között a Határtalanul pályázatnak köszönhetően. Az utazás során Gyergyót és környékét, illetve a Csiki-medencét érintettük. Itt a lakosság nagy része ma is magyar, így végig olyan érzés volt, mintha át se léptük volna az országhatárt. Úgy éreztük, otthon vagyunk.

2024.06.13.
Határtalanul 7. b - Erdély
2024.05.16.
Jelentkezés öregdiák Szent Norbert-napraTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár