Gálakoncert a Művészetek Palotájában

2021. október 22-én este gálakoncerttel zárult a Premontrei Rend 900 éves jubileumi rendezvénysorozata a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Iskolánk több tanára, diákja, illetve öregdiákja is közreműködött a jublieumi ünnepen.

"A koncerten együtt ünnepeltek a magyarországi premontrei közösségekkel a rend generális apátja, a premontrei fenntartású intézmények és a premontrei kötődésű települések képviselői, számos szerzetesrendi elöljáró és egyházi vezető, a premontrei és további szkólák tagjai és ismerősei, valamint a premontrei rend történetét és művelődéstörténetét kutató szaktekintélyek.
A gálakoncert fővédnöke Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár volt.
Az ünnepi esemény résztvevőit elsőként Jos Wouters, a premontrei rend generális apátja köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a premontrei atyák és nővérek a rend alapítása óta jelen vannak magyar földön; jelenleg – a többi kontinens országaihoz hasonlóan – aránylag kis számban, több közösségben élnek szerzetesi hivatásban.
Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében a premontrei rend történetét a magyar történelemmel együtt tekintve megköszönte azt a kitartást, amellyel a premontreiek a virágzó időszakokat megszakító történelmi viharok után többszöri újrakezdéssel mutatták meg a Gondviselésbe vetett hitüket, és szolgálták a magyar társadalmat lelkipásztori és színvonalas tanító tevékenységükkel.
 

Lackfi János költő köszöntőjében a premontreiekhez való személyes kötődéséről beszélt, verseit szavalta, majd a gálakoncert első részének darabjait konferálta.
Az ünnepi műsor első felében a premontreiekhez és a liturgikus zenéhez kötődő évszázados dallamkincs darabjai hangzottak fel, többek között a rendalapító Szent Norbert tiszteletére született Festa lux claro gregorián himnusz, Henry Du Mont barokk zeneszerző grand motet műfajú Magnificatja, Barta Gergely kortárs zeneszerző gregorián dallamokat követő Magne Pater Augustine című ünnepi himnusza. A jubileumi hangverseny első felének zárásaként felhangzott a magyar koronázási mise Graduale (Laudate Dominum) tétele, mellyel a műsor összeállítói Liszt Ferenc előtti tiszteletüket fejezték ki 210. születésnapján.
 

A gálaest második felét Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát vezette be, aki arról is szólt, hogy a középkori eredetű Dániel-játékot évek óta előadják a premontrei iskolák diákjai, énekes iskolások és különféle templomi szkólák. Az ünnepi est alkalmából színpadra állított – középkori kisoperának is nevezhető – liturgikus játék Bubnó Tamás koreográfiájával, Szabó Ágnes díszlettervezésével, Bubnó Lőrinc és Veres Borcsi fényjátékával, a teljes színpadot betöltő gyermek-, női- és férfikarokkal, hangszeres közreműködőkkel, énekes szólistákkal valósulhatott meg." (Magyar Kurír)
 

 
---
 
Külön köszönet a gálakoncert művészeinek!
Gödöllői Szent Norbert Iskolaközpont Premi Cantores kórusa (művészeti vezető:  Kocsis Csaba)
Premontrei Kántorátus (művészeti vezető: Farkas Domonkos)
Gödöllői Premontrei Apátság kórusa (művészeti vezető: Nényei Sára)
Belvárosi Kántorátus (művészeti vezető: Gesztesi-Tóth László)
Budapesti Énekes Iskola koncertegyüttese és a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tanulói (művészeti vezetők: Bubnó Tamás és Mezei János)
Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata – Weiner Leó Katolikus Zeneiskola (művészeti vezető: Mezei Jánosné Csonka Szabina Babett)
Pálosszentkúti Szűzanya Virágoskertje Szkóla (művészeti vezető: Tarjányiné Lencsi)
Máriabesnyői Szent Ferenc Szkóla (művészeti vezető: Kőmüvesné Csapó Eszter)
Pueri Castelli Gyermekkar és Nepomuki Szent János Általános Iskola Cantate Kórusa, Várpalota (művészeti vezető: Orsolya Csomó Horváthné)
Budapest-Krisztinavárosi Havas Boldogasszony-templom szkólája (művészeti vezető: Kocsis Csaba)
Szent Atanáz Kórus, Nyíregyháza (művészeti vezető: Bubnó Tamás)
Savaria Barokk Zenekar (művészeti vezető: Németh Pál)
Vezényeltek: Kocsis Csaba, Gesztesi-Tóth László, Farkas Domonkos, Bubnó Tamás
Orgonán közreműködtek: Farkas Domonkos, Gesztesi-Tóth László, Varga László
Énekes szólisták: Annus Réka, Ducza Nóra, Barnabas Hegyi, Kéringer László, Najbauer Lóránt, Jekl László, Csonka Szabina Babett, Papp Viktor, Balogh P. Piusz, Kocsis Csaba, Márk Bubnó, Koppány Bolyos, Kiss Tamás, Wisznovszky Ildikó, Saxon Bertalan
 
fotók: ODPictures Art Studio

 

Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár