Premontrei tudós tanárokra emlékeztek Szombathelyen

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” elnevezésű diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban 2019. április 10-én. Az idei alkalom különlegessége volt, hogy a premontrei rend alapításának 900. évfordulójára készülve a rend fenntartásában működő valamennyi magyarországi középiskola képviseltette magát a vetélkedőn. Öt intézményből érkezett tehát egy-egy háromfős diákküldöttség, hogy összemérjék tudásukat. Minden csapat egy, a saját iskolájához kötődő, hajdani premontrei tanáregyéniség életművét dolgozta fel és mutatta be Prezi- vagy ppt-prezentáció segítségével. A diákkonferencián jelen voltak a rendi elöljárók is: Balogh Péter Piusz gödöllői és Fazakas Zoltán Márton csornai apát.

Márton apát megnyitó köszöntője után a diákkonferencia vendégelőadója, Boldvai Márton Bertalan premontrei atya, a csornai apátság perjele tartott izgalmas előadást a rendalapító Szent Norbert vándorprédikációs útjairól. Megtudhattuk, megtérése után hogyan indult Norbert térítő utakra a mai belga-francia-német határvidék falvaiban, s hogyan vezetett mindez Prémontré megalapításához, majd kalandos utak során (ahol még egy Matild nevű grófnőnek is ő „szerzett” férjet) hogyan érte utol őt érsekké való kinevezése.

Ezután következtek a diákcsoportok bemutatói. A keszthelyi szakgimnázium csapata Klempa Károly premontrei szerzetestanár életét, a zsámbéki nővérek által fenntartott szakgimnázium csapata Károly Iréneusz premontrei fizikus munkásságát, a szintén Zsámbékról érkezett gimnazisták Mécs László premontrei papköltő életművét, a gödöllői gimnázium csapata Kumorovitz Bernát premontrei történészt, végül a szombathelyiek csapata Kunc Adolf fizikus életútját ismertette a diákközönség előtt. A prezentációkat háromtagú zsűri értékelte: Boldvai Márton Bertalan O.Praem., vendég előadó, Dr. Bakó Balázs, az ELTE-SRPSZKK intézményegység-vezetője, valamint Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője.

A diákkonferencián résztvevő csapatok ezután egy tesztet írtak, melyben számot adtak az elhangzott bemutatók és az előadás alapján szerzett ismereteikről. A helyezések sorrendjét a bemutatókért és a tesztért kapott pontok együttesen határozták meg. A csapatok alapos felkészültségét mutatta, hogy az összpontszámok között minimális volt a különbség. Az első helyezést a szombathelyiek „Kunc Adolf” csapata szerezte meg, felkészítő tanáruk Kiss Márton volt. Második helyen a gödöllői gimnázium „Kumorovitz Bernát” csapata végzett Lencsés Barna tanár úr vezetésével. A harmadik helyet a zsámbéki szakgimnázium „Károly Iréneusz” csapata érte el, felkészítőjük Jakits Orsolya Johanna premontrei nővér volt. A negyedik helyet a zsámbéki gimnázium „Mécs László” csapata szerezte meg tanáruk, Korponay-Szabó Péter igazgatóhelyettes vezetésével. Végül az ötödik helyen a keszthelyi szakgimnázium „Klempa Károly” csapata végzett, felkészítőik Balogh István és Németh-Varga Eszter voltak.

Az eredményhirdetés után a csapatok egy-egy emlékkupát, a diákok és felkészítő tanáraik pedig valamennyien ajándékcsomagot vehettek át. Talán a legnagyobb ajándék azonban annak élménye volt, hogy a premontrei iskolák családja együtt tölthetett egy izgalmas napot, ahol újra meggyőződhettünk a hit és a tudomány összeegyeztethetőségéről, termékeny együttműködéséről.

 

Szöveg és fotók: Hancz G. Tamás O.Praem., tanár

 

A vetélkedőn résztvevő csapatok helyezés szerint:

 

1.) Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely

Téma: Kunc Adolf premontrei fizikus, tanár

Felkészítő tanár: Kiss Márton

Csapattagok: Bársony Csongor, Handler Márkó, Kövér Bence

 

2.) Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Gödöllő

Téma: Kumorovitz Bernát Lajos premontrei történész

Felkészítő tanár: Lencsés Barna

Csapattagok: Földváry Zsófia Sára, Mundruczó Péter Dömötör, Wisznovszky Adrián

 

3.) Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, Zsámbék

Téma: Károly Iréneusz premontrei fizikus tanár

Felkészítő tanár: Jakits Orsolya Johanna O.Praem.

Csapattagok: Gyöngyösi Ferenc, Hetey László, Pintér Erik

 

4.) Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék

Téma: Mécs László premontrei szerzetes, költő

Felkészítő tanár: Korponay-Szabó Péter ig. helyettes

Csapattagok: Jólesz Dorka, Szabó Fanni, Szabolcsi Kata

 

5.) Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Keszthely

Téma: Klempa Sándor Károly premontrei szerzetes tanár

Felkészítő tanár: Balogh István, Németh-Varga Eszter

Csapattagok: Kovács Richárd, Nyirádi Virág, Pétervári László

 

MINDEN RÉSZTVEVŐNEK SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!

 

 

Hírek
2024.03.18.
Újra megrendeztük az iskolai népdaléneklési versenyt

Néhány év kihagyás után az idei tanévben újra megrendeztük az iskolai népdaléneklési versenyt március 12-én, Gergely napon.

2024.03.18.
Kósa Klára előadása
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi KastélybanTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár