"Az Úr szava hirdettetik, csodákkal erősíttetik, eretnekség legyőzetik Norbert szavával ékesen.”

2020. június 6-án, Szent Norbert napján 9:30-kor mutatott be szentmisét Balogh P. Piusz apát a Fácán sor 3. alatti Premontrei Plébániatemplomban az öregdiákokért.
Az alábbiakban közöljük az ünnepi szentmisén elhangzott prédikációt.

Krisztusban szeretett testvéreim!

Szent Norbert Atyánk szekvenciájából az imént a következőket énekeltük: „Küzdést meg fáradalmakat, mit vállalt Krisztus harcosa, mi zengjük most övéiként, utódok bátor nemzete. Az Úr szava hirdettetik, csodákkal erősíttetik, eretnekség legyőzetik Norbert szavával ékesen.”

Premontrei elődeink, akik ezt írták és imádkozták, jól tudták, hogy nemcsak Szent Norbert élete volt küzdelmekkel és fáradalmakkal teljes, hanem az övék is. De Krisztus harcosaként vállalta a megpróbáltatásokat, és mi is, kései utódok, csak akkor neveztethetünk bátor nemzedéknek, ha követjük rendalapítónkat és lelki atyánkat, Szent Norbertet, követjük a benne élő és győztes Krisztus Jézust!

Kedves Öreg-örök Diákok, akár a gödöllői, budafoki, szombathelyi, keszthelyi, nagyváradi, kassai vagy rozsnyói intézményeknek voltatok diákjai vagy azok leszármazottai, hozzátartozói! Kedves Rendtársaim, és mindazok, akik itt jelen vagytok a templomban!

Most nem találkozhatunk személyesen, szélesebb körben, de az élő közvetítéssel, hogy határokon innen és túl sokan bekapcsolódhatnak az ünneplésbe, mélyen megérintettek vagyunk.

Az 1924-ben Gödöllőre települt jászói és nagyváradi premontreiek léte egyértelműen jelezte a négy évvel korábbi trianoni gyászos történések valóságát, melynek szomorúsága ma felemelő  centenáriumi aktualitássá minősül: a magyarság Isten kegyelméből él és továbbra is élni akar. De nemcsak a magyarság akar élni, hanem mindazok, akik premontrei lelkülettel vállalják a küzdést és a fáradalmakat életükben, akár fiatalok, akár idősebbek.

Takács Menyhértnek, jászói prépostnak és a gödöllői intézmények alapítójának miseruhája van rajtam, mely premontrei és magyar szentekkel van díszítve. És Takács Menyhért pásztorbotját fogom a kezemben. Így mutatom be a szentmisét minden meghalt premontreiért, tanárainkért, diákjainkért, bármelyik iskolánkban tanítottak vagy tanultak. És bennetekért is, akik még a földön élők vagytok és élni akartok. És így áldalak majd meg benneteket, mindannyiótokat.

Csaknem harminc évvel ezelőtt, 1993 pünkösdhétfőjén sokan templom-megáldásra gyűltek össze ide, az újonnan épült Fácán sori premontrei kápolnába, mely esemény a premontreiek gödöllői letelepedésének ismételt megerősítése volt. Fényi Ottó atya, a rend vezetője, újraalapító perjel, mélyen hitt a Szentlélek Úristen megszentelő és újraalkotó erejében, mely Isten kegyelmének forrása: ezért is választotta a kápolna fő titulusának a Szentlelket. A templom teljes neve: Szentlélek és Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom.

Pünkösd nyolcadának végén vagyunk: pünkösd ünnepe, ez a gyönyörű tavaszvégi, nyár eleji ünnep, ötven nappal húsvét után a Szentlélek eljövetelét idézi elénk újra és újra. A feltámadt Jézus erőt és összeszedettséget ígért tanítványainak, mivel tudta, hogy mindezekre nagy szükségük lesz. A megígért Szentlélek pünkösdkor eltöltötte és megerősítette azokat, akik a kereszténység alapkövei lettek.

A Szentlélek mindig a lelki gazdagságot jelzi, lelki ajándékokat ad, mely hatással van testre-lélekre-értelemre egyaránt. Ajándékozzon nekünk erős és tiszta hitet, lankadatlan reményt és töretlen isten- és emberszeretetet, Szent Norbert Atyánk közbenjárására!

A Szent Norbert által megálmodott Premontrei Rend alapításának 900 éves évfordulója közeleg. Évekkel ezelőtt sok minden elképzeléssel indult neki a Magyar Premontrei Cirkária az ünnepi jubileum előkészítésének. Ezekből nagyon sokat sikerült megvalósítani és még több megvalósítandó dolog és esemény áll előttünk. Ezeknek rendi oktatási-nevelési intézményeink is részesei. 

Ebben az időszakban sokat emlegetjük, ezért jó tudni: a Premontrei Rend nyelvi cirkáriákra oszlik a világban. A Magyar Premontrei Cirkária négy közösségből áll: Gödöllői Premontrei Apátság, Csornai Premontrei Prépostság, Váradhegyfoki Premontrei Prépostság, Premontrei Női Kanonokrend (a zsámbéki premontrei nővérek).

900 éves évfordulós készületünket egy mottóval kezdtük: „Együtt Istennel az emberek között.” Nem szeretnénk Isten nélkül az emberek között lenni.

A 126. zsoltár így kezdődik: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradnak, akik azt építik…” Őt kérjük azért, hogy áldjon meg minket! Az építkezés az embernél, különösen a keresztény embernél mindig egyben testi-anyagi és lelki-szellemi folyamat és tevékenység. Premontrei rendi közösségünk és iskolánk hálás mindazoknak, akik munkánkat segítik, akik észreveszik és támogatják erőfeszítéseinket, melyeket vezetettjeinkért, neveltjeinkért teszünk. A mostani rendkívüli időszakban különösképpen is megmutatkoztak ezek a belső építési erőfeszítések, az online munka és tanítás az iskolában: Isten áldja meg mindenki munkáját és életét! Hálásan köszönetet mondok mindenkinek, természetesen Öreg-örök Diákjainknak is, akik támogatják intézményeinket!

Nagy öröm, hogy a múlt tanév végén nagy iskolai versenyt rendezhettünk premontrei témában, és ennek nyomán a tanév elején premontrei diákokkal és tanárokkal Németországban és Hollandiában zarándokúton vehettünk részt Szent Norbert nyomában. Reméljük, hogy a jubileumi esztendőhöz közeledve vagy épp a jubileumi évben is tudunk majd hasonló versenyt és utat szervezni.

Nagy öröm, hogy a tanév folyamán a Fácán sorral párhuzamos, újjáépített és megújult útszakasz mellett, a trafóházon megjelentek a diákjaink által festett premontrei képek, szimbólumok és feliratok: „Fordulj el a rossztól és a jót cselekedd, keresd a békét és azt kövessed!” (a 33. zsoltárból) – mely Szent Norbert megtérését idézte elő. Vagy: Contemplata vivere et aliis tradere. – Az imádságból élni, és annak gyümölcseit másoknak átadni.

Az elmúlt időszakban több kiadvány is napvilágot látott, melyek a Premontrei 900 előkészítésében jelentek meg: Több CD is, melyeken diákjaink, zenei tanáraink és öregdiákjaink közreműködnek; Szent Norbert érsek és rendalapító c. könyv; A magyarországi Premontrei Női Kanonokrend története; Insigni die sollemnitatis – írások Ullmann Péter Ágoston 80. születésnapjára. Ez utóbbi kötet bemutatása egy konferenciához kapcsolódott volna, mely a járvány-helyzet miatt elmaradt, de remélhetőleg a kora-őszi időszakban pótolni tudjuk  majd. 

Testvéreim!

„Küzdést meg fáradalmakat, mit vállalt Krisztus harcosa, mi zengjük most övéiként, utódok bátor nemzete."
Legyünk bátrak a krisztusi hitvallásban! Maradjunk küzdők és fáradalmakat nem ismerők! Áldjon meg bennünket a vigasztaló Lélek, Szent Norbert Atyánk, érsek és rendalapító hathatós közbenjárására! Ámen.

 

 

 

Hírek
2024.04.22.
Népviselet napja 2024

Április 24-én, szerdán a népviselet napját ünnepeltük az iskolában. Számos tanár és diák viseletben, vagy egy jelzésértékű viseletelemet magára öltve jött iskolába ezen a napon.

2024.04.17.
,,Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok.”
2024.04.17.
Premontrei jótékonysági művészetek estjeTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár