A francia nagykövet látogatása

2023. december 6-án a Premontrei Iskolaközpontba látogatott Franciaország magyarországi nagykövete Claire Legras asszony, hogy Piusz Atyával együtt felavasson egy emléktáblát azoknak a francia menekülteknek, francia tanároknak az emlékére, akik 1940 és 1948 között iskolánkban tanítottak. Ugyanis az akkori Premontrei Gimnáziumban működött Magyarország első francia kéttannyelvű gimnáziuma, a Lycée Français 1938-tól 1948-ig, ahol a premontrei atyák munkát adtak a háborús francia menekülteknek.

Az emléktábla-állítást Boros István, a Souvenir Français és a Francia Kitüntetettek Egyesületének elnöke kezdeményezte, aki jelenlétével szintén megtisztelte a rendezvényt, csakúgy, mint a budapesti Lycée Français igazgatónője, Corinne Gacel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Első Titkára Philippe Marcheteau, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora Altnéder Miklós, Gödöllő város alpolgármestere, iskolánk volt diákja Bárdy Péter.

Az ünnepséget francia zenével nyitottuk meg: zenetanár kollégáink Klimászné Varga Zsófia (fuvola) és Varga László (zongora) Francis Poulenc francia zeneszerző Szonáta c. művének részletét játszották. 

A Nagykövetasszony megható beszédben méltatta a premontreiek vendégszeretetét, azt, hogy hajdan munkalehetőséget adtak a francia menekülteknek, dr. Müller Viktória, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgató-helyettese, franciatanára, aki egyben a francia menekültek Balatonbogláron létesített emlékhelyének kurátora, érdekfeszítő előadást tartott diákjainknak a II. világháborúban hazánkba menekült francia hadifoglyok sorsáról.

Iskolánk franciás diákjainak színvonalas műsora zárta a rendezvényt.

Felkészítőik: a jelenlegi franciatanárok, Babicz Mária és Homok Andrea

Hírek
2024.07.01.
Nyári ügyelet

A nyári szünidő alatt hétfői napokon 8 és 12 óra között van lehetőség ügyintézésre.

2024.06.24.
PRIMA PREMISSIMA díjban részesült Babicz Mária
2024.06.14.
Határtalanul 7. a - ErdélyTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár