A francia nagykövet látogatása

2023. december 6-án a Premontrei Iskolaközpontba látogatott Franciaország magyarországi nagykövete Claire Legras asszony, hogy Piusz Atyával együtt felavasson egy emléktáblát azoknak a francia menekülteknek, francia tanároknak az emlékére, akik 1940 és 1948 között iskolánkban tanítottak. Ugyanis az akkori Premontrei Gimnáziumban működött Magyarország első francia kéttannyelvű gimnáziuma, a Lycée Français 1938-tól 1948-ig, ahol a premontrei atyák munkát adtak a háborús francia menekülteknek.

Az emléktábla-állítást Boros István, a Souvenir Français és a Francia Kitüntetettek Egyesületének elnöke kezdeményezte, aki jelenlétével szintén megtisztelte a rendezvényt, csakúgy, mint a budapesti Lycée Français igazgatónője, Corinne Gacel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Első Titkára Philippe Marcheteau, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora Altnéder Miklós, Gödöllő város alpolgármestere, iskolánk volt diákja Bárdy Péter.

Az ünnepséget francia zenével nyitottuk meg: zenetanár kollégáink Klimászné Varga Zsófia (fuvola) és Varga László (zongora) Francis Poulenc francia zeneszerző Szonáta c. művének részletét játszották. 

A Nagykövetasszony megható beszédben méltatta a premontreiek vendégszeretetét, azt, hogy hajdan munkalehetőséget adtak a francia menekülteknek, dr. Müller Viktória, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgató-helyettese, franciatanára, aki egyben a francia menekültek Balatonbogláron létesített emlékhelyének kurátora, érdekfeszítő előadást tartott diákjainknak a II. világháborúban hazánkba menekült francia hadifoglyok sorsáról.

Iskolánk franciás diákjainak színvonalas műsora zárta a rendezvényt.

Felkészítőik: a jelenlegi franciatanárok, Babicz Mária és Homok Andrea

Hírek
2024.08.21.
Jelentkezés őszi érettségire

Intézményünkben 2024.08.29. és 09.05. között lehet jelentkezni az őszi érettségire.

2024.07.01.
Nyári ügyelet
2024.06.24.
PRIMA PREMISSIMA díjban részesült Babicz MáriaTovább a hírlistához
Jubileum 100
2024.03.07.
Rend- és iskolatörténeti kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2024. február 29-én ünnepélyesen megnyitották a Gödöllői Királyi Kastélyban a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című rend- és iskolatörténeti kiállítást.

2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége
2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár