A francia nagykövet látogatása

2023. december 6-án a Premontrei Iskolaközpontba látogatott Franciaország magyarországi nagykövete Claire Legras asszony, hogy Piusz Atyával együtt felavasson egy emléktáblát azoknak a francia menekülteknek, francia tanároknak az emlékére, akik 1940 és 1948 között iskolánkban tanítottak. Ugyanis az akkori Premontrei Gimnáziumban működött Magyarország első francia kéttannyelvű gimnáziuma, a Lycée Français 1938-tól 1948-ig, ahol a premontrei atyák munkát adtak a háborús francia menekülteknek.

Az emléktábla-állítást Boros István, a Souvenir Français és a Francia Kitüntetettek Egyesületének elnöke kezdeményezte, aki jelenlétével szintén megtisztelte a rendezvényt, csakúgy, mint a budapesti Lycée Français igazgatónője, Corinne Gacel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Első Titkára Philippe Marcheteau, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora Altnéder Miklós, Gödöllő város alpolgármestere, iskolánk volt diákja Bárdy Péter.

Az ünnepséget francia zenével nyitottuk meg: zenetanár kollégáink Klimászné Varga Zsófia (fuvola) és Varga László (zongora) Francis Poulenc francia zeneszerző Szonáta c. művének részletét játszották. 

A Nagykövetasszony megható beszédben méltatta a premontreiek vendégszeretetét, azt, hogy hajdan munkalehetőséget adtak a francia menekülteknek, dr. Müller Viktória, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgató-helyettese, franciatanára, aki egyben a francia menekültek Balatonbogláron létesített emlékhelyének kurátora, érdekfeszítő előadást tartott diákjainknak a II. világháborúban hazánkba menekült francia hadifoglyok sorsáról.

Iskolánk franciás diákjainak színvonalas műsora zárta a rendezvényt.

Felkészítőik: a jelenlegi franciatanárok, Babicz Mária és Homok Andrea

Hírek
2024.02.26.
Tájékoztató szóbeli felvételiről

Szeretnénk tájékoztatni a kedves diákokat és szülőket, hogy a 8 osztályos gimnáziumba jelentkezők szóbeli felvételije 2024. március 4. és 9., a 4 osztályos gimnáziumba jelentkezőké pedig március 11. és 14. között zajlik.

2024.02.13.
Nagyböjti lelki programok
2024.02.13.
Nagyböjti fohászok a zsolozsmábólTovább a hírlistához
Jubileum 100
2023.03.07.
A jubileumi időszak megnyitó ünnepsége

2023. március 6-án szentmisével és ünnepséggel kezdetét vette a kettős jubileumi rendezvénysorozat. A megnyitóról készült összefoglaló a képre kattintva olvasható.

2023.03.05.
"Premontrei 100" - indul a jubileumi időszakTovább a teljes listához
Címkefelhő
Eseménynaptár